Praktijkspeuren
Wat is Praktijkspeuren/ Mantrailing nu?
Het is in ieder geval een leuke manier om met je hond bezig te zijn. Om een band met je hond te krijgen en om je hond beter te leren kennen.
Verder ben je lekker in de buitenlucht bezig en heb je zelf ook beweging.
Kortom een leuke en gezonde manier om samen met je hond in de buitenlucht te “werken”.
Het praktijkspeuren komt voort uit het politie en het reddingswerk en is een nog niet erkende sport door de Kon. Ned. Kennelclub Cynophilia. Je hebt binnen de werkhonden training namelijk drie vormen van speuren.
- Het sport speuren zoals je dat bij IPO tegenkomt,
- de speurhond wat verder gaat dan het speuren in de IPO proef
- en het reddingswerk waarbij het gaat om het vinden van slachtoffers.
Ook bij het Praktijkspeuren gaat het om het vinden van mensen maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld het speuren zoals bij het IPO (sport speuren) mag de hond hierbij zijn eigen werkwijze ontwikkelen.
Het is niet noodzakelijk dat hij met zijn neus op het spoor blijft en exact het spoor volgt. Door bijvoorbeeld de wind kan het spoor verlegd zijn en er zijn ook honden die met hun neus in de lucht speuren.
Bij praktijk speuren mag dit allemaal het gaat per slot van rekening om het resultaat!
Het doel is zo snel mogelijk iemand opsporen.
Het ruiken is eigen aan de hond.
In tegenstelling tot de mens beschikt de hond over een fenomenaal reukvermogen en in die zin zou iedere hond ook moeten kunnen speuren. Ze vinden het vaak ook leuk om hun neus te kunnen en mogen gebruiken.
Dit reukvermogen kan je verder ontwikkelen door allerlei methodes zoals bijvoorbeeld met je hond te sorteren, te zoeken en dergelijke.
Het leuke van Praktijkspeuren is ook dat je het overal kan doen en met overal bedoel ik op iedere ondergrond.
Of het nu in weilanden, bossen, in de duinen maar zelfs in dorpen en steden is, het maakt niet uit. Je kan letterlijk op iedere ondergrond speuren. Wel zijn bepaalde ondergronden moeilijker dan andere. Stel je maar voor dat je in een stadje met je hond gaat speuren. Al die uitlaatgassen, geparfumeerde mensen, etensgeuren et cetera. De enorme hoeveelheid prikkels die op jou en op je hond afkomen, de af (ver) leidingen et cetera.
Een bos geeft natuurlijk ook verschillende geuren af (verschillende bodemgesteldheden, misschien allerlei waterloopjes) maar over het algemeen is de omgeving wat natuurlijker en, als je het zoal mag noemen, “rustiger”.
Bij het praktijk speuren gaan we natuurlijk niet alleen rechte stukjes lopen. Het is de bedoeling dat je met allerlei factoren rekening gaat houden, zoals voorbijgangers, wind, regen, andere honden etcetera maar je leert ook hoeken, bochten, kruispunten met je hond uit te werken.
Best spannend en het is echt leuk om te zien waar je samen met je hond toe in staat blijkt te zijn.
Het is zeer zeker de moeite waard om deze tak van sport eens uit te proberen maar of Praktijk speuren nu voor iedere hond en iedere baas geschikt is?
Nee, dat is het niet.
Ondanks hun fenomenale reukvermogen zal niet iedere hond het leuk vinden. Ook niet iedere begeleider zal het leuk vinden
Ook voor (jonge) pups is het een leuke bezigheid
Je kan speuren alleen doen maar ook in een groep of met zijn tweeën. Een groep bestaat bij ons voor wat betreft het praktijkgedeelte uit maximaal 4 handlers met hun honden.